суботу, 10 вересня 2016 р.

Інститут драми

За останні кілька років в Україні паралельно з драматичними подіями всередині країни впевнено з'являються безліч театральних проектів, які колективно осмислюють щойно придбаний досвід. Театр намагається дати пояснення тому, що сталося або відбувається зараз серед нас: в країні, в державі, в світі, щоб зрозуміти, як в ньому жити далі.

Драматичні часи передбачають створення Інституту драми - порталу, в якому не просто будуть фіксуватися процеси актуального театру, а театральні та драматургічні досліди будуть виводитися в широкий контекст. Це здається дуже важливим робити саме тут - в унікальний час реалізації всіх надзавдань і надідей. Блог Інституту драми буде існувати як спільний проект з Театром Переселенця, для якого принципово важливо не просто працювати з соціальними конфліктами, відповідати на питання часу та відкривати його нові можливості, а й допомагати художникові в реалізації.

Інститут драми - це блог думок, висновків і перспектив подальших кроків. Це розгорнуті спостереження за живим процесом створення нового театру - простору людей. Фахівці зі сфери сучасного театру: драматурги, режисери, театрознавці спробують оформити та організувати актуальний інформаційний театральний контекст в Україні.

Драма - універсальна властивість часу, внутрішній опір художника з ним, коли він чітко бачить його недоліки або передбачає розвиток подій. Драма існує і до того, як знаходить закінчену драматургічну форму. До того, як драматург сяде за комп'ютер і створить новий документ, до того як придумає йому класний заголовок. Драма - об'єктивно важливий соціальний фактор, за яким можна оцінювати якість часу, градус напруги в ньому, його драматичність, властиві тільки йому емоції та конфлікти.

Здається, що драма стає новою оптикою - аналізуючи пережите і розкриваючи механізми суспільної пам'яті, вона одночасно працює на майбутнє. Драма задовольняє певні очікування, прояснює відносини між людьми, передбачає нову мову, передчуває, як вирішаться конфлікти старі і якими будуть конфлікти нові.

Та найголовніша її особливість - звертатися до того, чого ще немає - в суспільстві або мистецтві. Вона перша починає битися об стіну нової, нікому поки неясної або неявної соціальності. Саме цю її властивість Інститут драми і буде досліджувати.


Автори блогу: Наталія Ворожбит, Георг Жено, Олексій Карачинський, Максим Курочкін, Ксенія Перепльотчикова, Оксана Савченко, Анастасія Тарханова, Моллі Флінн, Дейзі Хейс.

Немає коментарів:

Дописати коментар